”Another Round” Film Kritiği
in

Çevremdeki insanlara önerebileceğim yeni bir film keşfettim. Efektsiz, büyük kurgulardan uzak ve bağımsız sinema kadar da sakin olmayan bir film. Thomas Vinterberg’in Another Round filmi.

Film alkolün toplumdaki temel rolünün hem kurtarıcı hem de mahkum olarak hizmet ettiği bir temayı ele alır. Vinterberg kısaca bizi alkol üzerine düşündürmek istemiş. Ama günün sonunda alkol güzellemesi de çıkmamış. Komediden trajediye kayan muhteşem bir performans filmi.

Filme geçmeden önce Danimarka sinemasının dünyaya sunduğu mesajlar üzerine durmamız lazım. Lars von Trier’in burjuva ahlakını yerle bir eden toplumcu gerçekçi sinema akımından sonra sinema dünyasında Vinterberg, Danimarka sinemasına yeni bir misyon yükledi. Danimarka film hareketi, özel efektlerden kaçınan ve temellere geri dönen, anlatı ve performansa odaklanan filmleriyle sinema alanında yer etmiş oldu.

‘’Another Round’’ filmi modern drama alanında en üstte yer etmiş durumda. Çağdaş sosyal sorunları ele alma becerisine de sahip. Yüzleşebilecek ve gerçekten düşündürebilecek sorular sordurttuğunu da itiraf etmeliyim.

Bu kadar meraklandırdıktan sonra filme geçelim dilerseniz.

Orta yaş bunalımı yada Avrupa Depresyonu diyebileceğimiz tükenmişlik sendromuna yakalanmış dört öğretmen doğum günü vasıtasıyla restorantta yemek yerler. Konuşurlarken hayatlarının sıkıcılığı ve yeniden heyecanlamama üzerine itiraflar ortaya dökülür. Günün sonunda öğretmenlerden birisi bir iddia ortaya atar. Bu teoriye göre psikiyatrist Finn Skarderud’un benimsediği ve insanlarda doğal alkol seviyesinin yüzde 0,5 düşük olduğunu ve mümkünse düzeltilmesi gerektiğini belirten bir teoriyi paylaşır. Yani kanda %0,5 alkol açığıyla doğuyoruz ve bu fark telafi edilirse insanlar kendilerinin en iyi versiyonu haline geldiği iddia ediliyor.

Alanında uzman 4 öğretmen (İskandinav ülkelerinde öğretmen olabilmek için çift anadan ve yüksek lisans şartı gerekiyor) kendi ihtisas alanlarına dair örnekleri ortaya koyarlar. Konuşma bir süre sonra alkolün dehaya giden yol olduğuna dair romantik bir fikire dönüşmüştür. Winston Churchill’in ikinci dünya savaşındaki cesur kararlarını alkol etkisinde aldığı, Hemingway ve Roosevelt’in üretken içiciler olduğu konuşulur. Ünlü bestekarların sadece alkol etkisinde üretken oldukları ve bazı edebiyatçıların sarhoş olmadan yazamadıklarına dair biyografiler… Hatta filmin içinde siyasi karakterlerin bir kolajı da hazırlanmış. Belgesel mantığınca 30 saniyelik bir seyir.

Bu şekilde 4 arkadaş mutluluğu aramak için bir deneye başlarlar. Bu deneye başlarken akademik kriterleri de göz önünde bulundururlar. Olay tam bir sosyolojik deneye dönüşür. Rapor bile hazırlarlar. 

Tabi tüm amaçları teorinin doğruluğunu kontrol etmek değil. Bunu yapıyorlar çünkü yaşadıkları hayatın çoğundan, etraflarında olanlardan bıkmışlardır. Asıl motivasyonları budur.

Deneye başladıklarında gün içindeki alkol seviyesini 0.5 promilde tutarlar. Derslere girerler ve neşelerinin daha yerinde olduğunu görürler. Öğrenciler öğretmenlerine daha yakınlaşır. Dersler daha etkileşimli hale gelir. Öğretmenler öğrencilerine daha açık olurlar. Anaç bir tavır bile sergilenir.

Deneyin başarılı gittiğini gözlemleyip raporlaştırırlar. Peki ‘’daha fazla alkol miktarı ile daha başarılı olunabilir mi?’’ sorusunu da sormaktan çekinmiyorlar. 

Film ile ilgili spoiler vermek istemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki ders vermekten çok, acı ve zevkin hayatta nasıl iç içe geçebileceğini gösteriyor. Another Round filmi bütün bunları sürekli tırmanan bir ritimle anlatıyor. Filmin durulduğu bir an yok. Final ise yüksekte bitiyor. 

Muhtemelen filmin final sahnesinde çalan müziği listenize alıp dinleyeceksinizdir. Müziğin ismini vermekte tereddüt etsem de yine de vermek istiyorum; Scarlet Pleasure’ın What a Life. Ama ilk kez filmde dinlerseniz çok daha etkili olacaktır.

Ana karakterin (Mikkelsen) coşkulu bir dans performansı ve Orhan Veli tarzı özgürlük anlayışı ile sona ermesi ise kurguyu çok daha içselleştirmemizi sağlıyor. 

En iyi uluslararası film için Oscar kazandığını; Bafta ve Avrupa film festivallerinde ödüllerle döndüğünü de eklemekte fayda var.

İyi seyirler.

Post Comments